Op 13 februari 2019 mocht ik, in samenwerking met Elisabeth Post (Gedeputeerde Provinciale Staten), een mooi en prestigieus project van de Provincie Noord-Holland openen. Dit project omhelst het maken van verkeersborden en beton, uit natuurproducten. Dit staat uiteraard geheel in het teken van duurzaamheid.

Bamboe wordt in deze biobased proeftuin gebruikt als grondstof. Het is terug te vinden in een groot gedeelte van de verkeersborden.

Suikerriet wordt gebruikt als middel voor verschillende chemische processen verwerkt tot biobased PE Granulaat. Hieruit kunnen verschillende niet-afbreekbare bioplastic toepassingen worden geproduceerd. Het is terug te vinden in de maaibeschermers, de lichtmastbeschermers en de verkeerspalen langs de weg.

Miscanthusgras wordt in deze tuin gebruikt als grondstof voor versterking in beton. Je kunt dit terugvinden in bankjes langs de weg.

Goochelaar Ronald Moray - Biobased

Bermgras tenslotte wordt gebruikt als bermgrasvezel, te vinden in grasbetontegels tussen het fietspad en de rijbaan.

Ik stond dus aan de wieg van een nieuw project wat 10 jaar zal lopen om te zien welke materialen het lang zullen volhouden langs of op de weg.

Als ik op de N 231 rij vanaf het Renaissance Hotel richting Aalsmeer, zal ik toch met meer aandacht naar de verkeersborden kijken, het beton, de lichtmasten etc.

Leuk om met mijn magic touch een pol Miscantthusgras om te toveren in een biobased sleutel, waarmee het project officieel door Gedeputeerde Elisabeth Post kon worden geopend!

Goochelaar Ronald Moray - biobased

ย