Onlangs werden Peter Vogel en ik benaderd door het TV-programma Utopia, dat uitgezonden wordt  op SBS. Voor mij weer een bijzondere ervaring om in een dergelijk programma een rol te mogen vervullen. Dit keer voor onze workshop zakkenrollen. De reden hiervoor was dat de bewoner in Utopia elkaar kennelijk ook regelmatig bestelen van eigendommen. Daar wilden ze bij Utopia dan deze keer de aandacht op leggen, om de Utopianen te laten zien hoe ‘echte’ zakkenrollers nou te werk gaan.

https://www.utopiatv.nl/video/detail/212179/worden-de-utopianen-beroofd/overview/clip/2019-02-14?fbclid=IwAR2zherbKbUZSAQiyro4GSJc1a1S3hl-WYjeFI7EdHN1G63naCa66qhBHGE

Peter en ik weten daar natuurlijk wel raad mee, omdat wij door het land al vele malen een workshop zakkenrollen hebben gegeven voor onder andere Ministerie van Defensie, talrijke politiekorpsen en tijdens veiligheidsprojecten binnen verschillende gemeenten in Nederland.

Alleen dit was wel een hele bijzondere aanvraag om op het afgesloten terrein van Utopia te mogen laten zien wat de impact van zakkenrollen heeft op bewoners in een nieuwe samenleving.

De bewoners bekeken ons eerst met een beetje argwaan, maar de sfeer kwam er goed in toen we het horloge van een van de bewoners hadden gerold. Vervolgens wisten we nog meer attributen te rollen en daardoor waren de bewoners helemaal op ons hand. De ene na de andere Utopiaan werd bij de neus genomen. Voor Peter en mij onze magie, voor de Utopianen een leerzame break van hun leven achter “gesloten deuren”.

https://www.utopiatv.nl/video/detail/212179/worden-de-utopianen-beroofd/overview/clip/2019-02-14?fbclid=IwAR2zherbKbUZSAQiyro4GSJc1a1S3hl-WYjeFI7EdHN1G63naCa66qhBHGE

Voor mij zelf was het een soort herbeleving van wat ik jaren geleden heb gedaan. Toen zat ik in een uitzending van Big Brother in het Big Brother-huis.

Toen al had ik bijzonder veel respect voor de mensen die daar hun intrek hadden genomen en hier kreeg ik hetzelfde gevoel over me heen. Leven zonder privacy met mensen die je niet kent, ik geef het je te doen. Het zal niet altijd even prettig en gezellig zijn, wat ik er zo van mee kreeg.

Daarom is het des te leuker dat Peter Vogel en ik samen met deze workshop zakkenrollen even een hilarische break aan de week hebben kunnen geven.

Mocht je de uitzending gemist hebben en toch willen zien wat Peter en ik daar hebben gedaan?
Dan kan je dat terugkijken op: Worden de Utopianen beroofd?

Ronald Moray - Utopia

Over Utopia:
Een nieuwe plek, een nieuwe start en nieuwe kansen met een nieuwe groep. 

Nadat Utopia 1 was geëindigd werd het tijd voor een nieuwe periode en Utopia begon opnieuw. Er werd weer gebouwd aan een nieuwe, ideale samenleving. Maar dit keer betekende from scratch ook echt from scratch. Er was geen loods en er waren geen voorzieningen. Een leeg en desolaat terrein. De inwoners zullen dus letterlijk alles opnieuw moeten bouwen. Utopia 2 is gestart met vijf inwoners en om de zoveel tijd meldden zich nieuwe inwoners aan het hek. Uiteindelijk bouwen 15 inwoners samen aan hun ideale nieuwe samenleving. Ben jij ook zo benieuwd naar hun belevenissen? Kijk dan elke werkdag om 19:30 uur bij SBS6 naar een nieuwe aflevering van Utopia, óf volg de Utopianen 24 uur per dag, 7 dagen per week via de livestreams.

BRON:     https://www.utopiatv.nl/about